Semmelrock Produkthinweise

Terméktájékoztató és tisztítási tanácsok

Szín és felület

Termékeinket természetes anyagokból: színes kőzúzalék, kavics, homok, cement, víz, esetenként színezék állítjuk elő. Minden beton alapanyagú termék ennek megfelelően természetesen viselkedik. Szín és szerkezeti különbségek előfordulhatnak, ezek a gyártás során technikailag elkerülhetetlenek. Így a különböző gyártási idejű termékeknél az adott termékcsaládon belül is enyhe színeltérés jelentkezhet. A „Colormix” és Colorflow”, azaz átmenetesen színezett vagy melírozott (pl. vörös-barna) termékeink a világosabból a sötétebb színbe átmenő árnyalatokat jelent. A raklapon belül az egyes árnyalatok nem azonos mennyiségben fordulnak elő. Ezek azonban nem befolyásolják a termékek minőségi jellemzőit, használati értékét inkább a burkolat természetes jellegét hangsúlyozzák.

A használat során és az időjárás befolyásának köszönhetően a termék színe és felületi struktúrája megváltozhat. A burkolás után az esetleges kezdeti különbségek idővel eltűnnek. Kérjük vegye figyelembe, hogy ez a hatás felerősödik, ha a termékek egy része fedett helyen van, másik része pedig ki van téve az időjárás hatásának.

Az attraktív színjáték és az egységes felület eléréséhez a burkolás során ügyelni kell arra, hogy az azonos szállításból származó termékeket egyszerre több megbontott raklapról keverve, a felbeton részével felfelé kell fektetni. Kérjük, azt is vegye figyelembe, hogy a kiállított beton termék minták elsősorban tájékoztató
jellegűek és céljuk, hogy az Ön döntését megkönnyítsék. A termékek közötti szín és felületi különbségek elkerülhetetlenek. Ez azonban nem befolyásolja betontermékeink használhatóságát és ezért ezt nem is fogadjuk el reklamációs okként.

A természetes alapanyagok használata miatt a színváltoztatás jogát fenntartjuk!

Elszíneződések

Elszórtan előfordulhat, hogy az időjárás hatására sárgás vagy barnás elszíneződés jelenik meg a termékeken. Mivel ez álalunk nem befolyásolható okokra vezethető vissza, ezért az ilyen jellegű elszíneződések sem adhatnak okot reklamációra.

Antikolt termékek

Az antikolt termékeknél (koptatott térkő) előfordul, hogy a termékből nagyobb darabok hiányoznak. A melírozás a gyártás során véletlenszerűen létrejövő árnyalatokat jelent, az egyes árnyalatok a raklapon belül nem azonos mennyiségben fordulnak elő. A burkolás után és a használat során is előfordulhatnak még letörések. A szállítás után a terméken található nagy mennyiségű por idővel és az időjárás hatására eltűnik.

Szélek töredezése

Térkövek, lapok és hasonló termékek esetén, melyek túlságosan szűk fugával kerültek lerakásra, vagy a felépítmény nem elég teherbíró, előfordulhat, hogy már a térkövek bevibrálása során is olyan nagy erőbehatás érheti a terméket, melyet a nagy értékű betonok sem bírnak ki és a termékek széle letöredezhet. Ez nem a termék hibáját jelenti, hanem a burkolatkészítés hiányosságait. A burkolatot az e-UT 06.03.42 Útügyi Műszaki Előírásban leírtaknak megfelelően kell elkészíteni. Lapjaink csak a javasolt fugatávolsággal építhetők be (minimum 5 mm).

Tájékoztató Bradstone termékeinkkel kapcsolatosan

A Bradstone termékek hagyományos, kézi technikával készülnek. A burkolás után a használat és az időjárás hatására a termék eredeti színe kissé megváltozik, természetes patina képződik a felületen, mely a burkolat végleges kinézetét adja. A strukturált felület miatt az egyes lapok között az enyhe magassági méret különbségek szándékosak, ezek kölcsönöznek a terméknek egyedi megjelenést. Fugázó anyag használatakor vigyázni kell, hogy a fugázás csak a fugák mentén történjen. A felesleges fugázó anyagot a felületről azonnal el kell távolítani. A Bradstone lapok fugázásához egy komponensű fugázó anyag használatát javasoljuk.

Termékminőség

Termékeinket az MSZ EN 1338; MSZ EN 1339; MSZ EN 1340 követelményeinek megfelelő minőségben gyártjuk és azokra a törvényben előírt kötelezettséget vállaljuk. A szabványok tartalmaznak többek között a méretekre vonatkozó előírásokat: Szélesség, hosszúság: névleges ± 2 mm; Vastagság: névleges ± 3 mm. Ezek az eltérések nem okoznak hibát. A Semmelrock megfelelő ikonnal jelzett termékeinek fagy- és olvasztósó állósága – az MSZ EN 1338, 1339 és 1340 sz. szabványok előírásainak megfelelnek. A burkolat fenntartására és karbantartására az e-UT 08.02.32 Útügyi Műszaki Előírás követelményei az irányadóak. Vegyszeres tisztítás esetén csak olyan olvasztószerek alkalmazhatók, amelyek betonanyagoknál megengedettek (pl. NaCl-bázisúak). A szulfáttartalmú és egyéb hatóanyagokat tartalmazó olvasztószerek betonanyagaink károsodását okozhatják. Termékeinket az ISO 9001:2008 szabványnak megfelelő minőségirányítási rendszer szerinti ellenőrzés mellett gyártjuk. Fenntartjuk annak jogát, hogy a technológia fejlesztésével összefüggésben, termékválasztékunkat vagy egyes termékünket, azok valamely jellemzőjét megváltoztassuk.

Reklamáció

A terméket az átvételkor és a beépítés előtt kell szemrevételezni. Ha hiányosság mutatkozik, akkor azt még a termék beépítése előtt kell jelezni. Színeltérésre és méreteltérésre vonatkozó reklamációt csak beépítés előtt fogadunk el, a felszedés és újrarakás költségeit nem vállaljuk. Megalapozott reklamáció esetén kizárólag az általunk gyártott terméket cseréljük ki. A burkolatkészítés költségeit nem tudjuk viselni. Meg nem alapozott reklamáció esetén a többletköltséget a vevőnek kiszámlázzuk. Reklamáció kezeléssel kapcsolatos bővebb információt az ÁSZF tartalmazza.

Raszter méret

A raszter méret a kő mérete plusz a minimális fugatávolság.

A térkő mérete kő valós mérete távtartókkal együtt. A szükséges felületigény kiszámítása a hosszúsági raszter méret szorozva a szélességi raszter mérettel méterben, ez adja meg a felület nagyságát. Egy osztva a kő felületének nagyságával megadja a szükséges négyzetméterenkénti darabszámot.

Fóz (éltörés) a kő felső peremén végigfutó lekerekítés. A térkövek fózolva, vagy fózolás nélkül készülhetnek.

Semmelrock Hasznos információk, fóz nélkül
Semmelrock Hasznos információk, fózolva


Élek

A fózolás nélküli kövek különböző élképzéssel készülnek – egyenes, hullámos vagy koptatott éllel.

Semmelrock Hasznos információk, egyenes él
Semmelrock Hasznos információk, hullámos él
Semmelrock Hasznos információk, koptatott él

Karbantartás, ápolás, állagmegóvás és tisztítás

Felületei optimális használhatóságának és szépségének megóvása érdekében ügyeljen a következőkre.

Karbantartás általános alapelvei (e-UT 08.02.32 Útügyi Műszaki Előírás)

Az eredeti állapot megőrzésére vonatkozó kötelezettség körébe a karbantartás is beletartozik. A karbantartás adott tárgy funkciójának betöltésére alkalmas állapotának megőrzését jelenti, amibe az ezzel összefüggő kisebb építészeti munkák is beletartoznak. A kezdődő károsodások időben történő felismerése érdekében legalább évente egyszer szemrevételezést kell végezni. A károsodások és azok lehetséges okait azonnal meg kell szüntetni. A kötőanyag nélkül fugázott felületeket a fugázó anyag eltávolítása, illetve fellazítása nélkül kell tisztítani. A tágulási zónákat és a bennük használt kötőanyagokat rendszeresen (évente többször, a hőingás mértékétől függően) ellenőrizni kell, a szükséges karbantartási munkákat el kell végezni. Az első pár évben a fugázó anyag még nem köt meg, ezért elhasználódhat. A szemmel láthatóan hiányzó fugázó anyagot a felület stabilitásának biztosítása érdekében haladéktalanul pótolni kell. A fugázásokat legkésőbb egy év elteltével mindenütt fel kell tölteni.

Általános állagmegóvási tanácsok

  • A burkolat első alkalommal, elkészítése után leghamarabb 2-3 hónap elteltével tisztítható.
  • Javasoljuk, hogy évente végezzen szemrevételezést, hogy a kezdődő károsodásokat idejében felismerje.
  • A kötőanyag nélküli fugákat úgy tisztítsa, hogy eközben ne távolítsa el, ne lazítsa fel, illetve ne szívja ki a fugázó anyagot.
  • A nagynyomású mosókkal végzett helytelen és túl gyakori tisztítás károsíthatja a beton burkolólapok felszínét.
  • Erős szennyeződések esetén nedves tisztítást, valamint saját, kifejezetten termékeinkhez kifejlesztett tisztító- és ápolószereink használatát javasoljuk.
  • Erősen szennyezett felületek esetén a tisztítási folyamatot egymás után többször meg lehet ismételni, a tisztítószerek maradványait minden esetben vízzel el kell távolítani.
  • A felületek károsodásának elkerülése érdekében minden szennyeződést a lehető leghamarabb el kell távolítani. (Károsodások következhetnek be pl. az avarból vagy vörösborból kioldódó csersav által kiváltott kémiai folyamatok során.
  • Az ép fugázás alapvető fontosságú a felület funkciójának és szépségének megőrzése szempontjából.

Télen

A beton felületeket az első évben hó-, vagy jégolvasztó sózással nem szabad takarítani, csak ha a betont impregnálással megvédték (Semmelrock Prémium Protect és Protect bevonatos termékek).
Hótakarítás
Mechanikus eszközökkel csak bizonyos fokú olvadás esetén takarítsa a havat, így elkerülhetőek a peremeknél bekövetkező mechanikai eredetű letöredezések, valamint az eszköz fém alkatrészeiről származó rozsdanyomok.
Útszóró anyagok
Az e-UT 08.02.31 sz. Útügyi Műszaki Előírásnak és a vonatkozó szabványoknak megfelelően a beton termékek ellenállnak a fagynak és az olvasztó sónak. Ezért a sózást kizárólag olyan nátriumklorid alapú útszóró anyagokkal végezze, amelyek egyértelmű „beton termékekhez használható” jelöléssel vannak ellátva. Ne használjon szulfáttartalmú vagy szerves útszóró anyagokat, ezek ugyanis károsítják a termékeket. A csúszásmentesítés növelésére az olvasztószerek homokkal való keverése ajánlott. Az olvasztó anyagokat nem szabad durvára őrölve nagy szemnagyságban a felületre juttatni, hanem oldatban vagy kisebb szemnagyságra őrölve. Az olvasztószereket lehetőleg a csapadék hullásának kezdetekor (vagy előtte) kell kiszórni olyan mennyiségben, amely az olvasztáshoz feltétlenül szükséges. A kásás hó- és jégolvadékot mechanikai eszközökkel – gumi vágóélű hóekékkel, seprőgépekkel – kell eltávolítani, a vízlefolyás útját biztosítva.

Tavasszal

Azt javasoljuk, hogy valamennyi Semmelrock térkövet és lapot legalább évente egyszer, kimondottan a termékekhez kifejlesztett tisztító- és ápolószerekkel, lehetőleg a telet követően tisztítsa meg.
Fontos: a fugák ápolásáról se feledkezzen meg! Mindig ügyeljen arra, hogy a fugázáshoz elegendő mennyiségű anyag kerüljön felhasználásra!

Mészkivirágzás

Semmelrock kerítés hidrofobizált anyagból

A betontermékeken képződő világos foltok vagy szürke fátyolszerű képződmények az ún. mészkivirágzások. Ez műszakilag elkerülhetetlen, természetes folyamat, mivel a kivirágzást okozó vegyületeket, a beton alapanyagai tartalmazhatják, valamint az ágyazatból, a talajból vagy a légkörből is bekerülhetnek a betonba. Ezek a kivirágzások használattól és időjárástól függően, a lerakást követően 1-2 éven belül eltűnnek. Ez tehát csak átmeneti jelenség és nem jelent valódi fakulást.

Semmelrock kerítés hidrofobizálás nélkül

A kivirágzás a termék jellemzőit és használati értékét nem befolyásolja, ezért nem minősül minőségi hibának. A kivirágzás mértékének csökkentése és megakadályozása céljából fontos, a tervezésre, kivitelezésre és beépítésre vonatkozó Útügyi Műszaki Előírások (e-UT 06.03.42) betartása, különös tekintettel odafigyelve az ágyazó és fugázó anyagok minőségére, valamint a lejtések és vízelvezetések szakszerű kialakítására. Az ágyazóhomok vízben kioldható anyagokat nem tartalmazhat, mészkőzúzalékot használni nem szabad.

Amennyiben a kivirágzás a felület optikai hatását rontja, akkor egy speciális tisztítószerrel (pl: Mész-és cementfátyol tisztító) a felületet meg lehet tisztítani. A Semmelrock termékek minőségét a kivirágzás nem befolyásolja, ezért ezeket az eseteket nem tudjuk reklamációs okként elfogadni. Termékeink jelentős része hidrofobizált, ezáltal a kivirágzás veszélyének lehetőségét a minimális szintre csökkentettük.