Támfalelemek és kerítések építése

Kerítések, tám- és dekorációs falak beépítési tudnivalói.

Támfalak és kerítések építése (Castello és Rivago kerítésrendszerek, Bradstone falrendszerek)

A fenti termékek használhatók kerítések, kerítésoszlopok, alacsony támfalak, alacsony ágyásfalak, lábazatok, padok és dekorációs falak kialakítására.
Az alapszerkezethez legalább 40 cm széles és 80-120 cm mély alap szükséges. Az alap aljára fagyálló anyagot, sódert vagy zúzott követ kell lerakni. A kavicságyat tömöríteni kell. Az ágyazat magassága 10-30 cm. A 70-100 cm magas betonalap C16/20-es betonból készül +5°C fölötti hőmérsékleten.

Az alapot betonacél merevítéssel kell megerősíteni, hogy megfelelő szilárdságú legyen. Az alapszerkezet kialakítását statikai szakvélemény alapján kell elvégezni. Az alapszerkezet építésénél figyelembe kell venni, hogy a külső időjárási hatásoknak kitett betonépítményeknél szükség van dilatációs egységekre. Az alap készítésénél gondolni kell arra, hogy az alapszerkezetet magával a kerítéssel össze kell kapcsolni betonacéllal, amely a betonidomok üregének közepén halad át. A betonalapba kb. 40 centiméterenként függőlegesen kell behelyezni a betonacél merevítést (úgy, hogy mindig kiérjen az idom üregébe). Szükséges a betonacél megfelelő túlnyúlása, hogy kapcsolódni tudjon hozzá a kerítés merevítése. A merevítés átmérőjét, mennyiségét és elhelyezését a konkrét körülményeket és az építmény elhelyezkedését figyelembe véve a tervező vagy a statikus határozza meg. Az alapszerkezetet ajánlott zsaluzó idomokkal befejezni, amelyek elhelyezése oly módon történik, hogy az idomok felső része legalább 5 centiméterrel az elrendezett terep fölött végződjön. A beton megkötése után (min. 14 nap múlva) folyékony vízszigetelést alkalmazunk a gyártó ajánlása szerint.

A kerítés szerkezetének építése egyszerű. Minden építési munkát, valamint a ragasztást és a betonozást + 5°C fölötti hőmérsékleten kell végezni. A hőmérsékletnek a beton érése és megkötése idején is + 5°C fölött kell lennie. Az idomok első sorát vastag habarcságyba kell fektetni. A fektetés során ellenőrizzük vízmértékkel az első sor simaságát. Falazáskor kerülni kell a felszín szennyeződését. A kerítés építésénél szükséges figyelembe venni az idomok bizonyos gyártási eltéréseit. Ezek az eltérések kiküszöbölhetők, ha az egyes elemek közé ékeket helyezünk, hogy a rések egyenletesek legyenek. A kerítésszerkezet építésekor is figyelembe kell venni, hogy a külső időjárási hatásoknak kitett betonépítményeknél szükség van dilatációs egységekre. Az idomok üregét C16/20-as osztályú nedves betonkeverékkel kell kitölteni, amelyben a kőzúzalék szemcsenagyság mérete 0-12 mm. A kiöntött betont betonacéllal átszurkálva tömörítjük. A további sorokat szárazon fektetjük (a kerítés 1,0 méteres magasságáig), ½ idom elcsúsztatásával, és mindig soronként öntjük ki betonnal. A Castello kerítésrendszer esetében ≥1,0m magas kerítésnél ajánlott az egyes idomok ragasztása is. Az idomok utolsó sorát egyharmadig töltjük fel betonnal. A fedlapokat rugalmas építészeti ragasztóval rögzítjük. A fedlapok közötti rést fugázó habarccsal töltjük ki. A rés szélessége min. 8 mm. A Travero kerítés- és falrendszer építésénél az alapszerkezetet a fent leírt módon készítjük el. Az idomok első sorát vastag habarcságyba kell fektetni. A fektetésnél és a falazásnál M5 erősségű habarcsot használjunk az egyidejű falazáshoz és fugázáshoz. Be kell tartani a fektetési és érintkező rés 7-10 mm-es vastagságát. Falazáskor kerülni kell a felület szennyeződését. A kerítés építésénél szükséges figyelembe venni az idomok bizonyos gyártási eltéréseit. Ezek az eltérések kiküszöbölhetők, ha az egyes elemek közé ékeket helyezünk, hogy a rések egyenletesek legyenek. A kerítésszerkezet építésekor is figyelembe kell venni, hogy a külső időjárási hatásoknak kitett betonépítményeknél szükség van dilatációs egységekre. Az oszlopidomok alján beton héj lehet. Az idom behelyezése előtt átütjük a beton héjat. Az oszlopidomokat áthúzzuk a betonacélon (min. 2 xØ12 mm), amelyet már az alapba behelyeztünk. Az oszlopidomokat először vastag habarcságyba fektetjük. A fektetésnél és a falazásnál M5 erősségű habarcsot használjunk az egyidejű falazáshoz és fugázáshoz. Be kell tartani a fektetési rés 7-10 mm-es szélességét. Az oszlopidom behelyezése után az üreget kitöltjük legalább C16/20-as osztályú nedves minőségi betonkeverékkel. Az üregek kitöltéséhez legmegfelelőbb a 12 mm-es szemcséjű beton. Minden második sor után kiöntjük. A betonkitöltést úgy ajánlott befejezni, hogy felső pereme legalább 10 mm-rel a kerítésidomok felső pereme alatt legyen. Az oszlopidomokkal együtt fektetjük a falazóelemeket is.
• Az alapelemekből készített szabadon álló fal ajánlott magassága kb. 116 cm (azaz 7 sor + fedlap).
• Az alapelemekből készített támfal ajánlott magassága kb. 68 cm (azaz 4 sor + fedlap).
• Az oszlopelemekből készített oszlop ajánlott magassága kb. 163 cm (azaz 10 sor + fedlap).
Végül fektessük építészeti ragasztóba a fedlapokat. A fedlapok közötti rést fugázó habarccsal töltjük ki. A rés szélessége 5-8 mm.

Alacsony támfalak építése (Bradstone Mountain Block falrendszer)

Ezek a termékek alacsony, egyik oldalukon látható, nem teherhordó falak, alacsony támfalak, emelt virágágyások, virágtartók és dekoratív falak kialakítására használhatók. Az alapszerkezethez 20-40 cm széles és 30-80 cm mély gödör szükséges. A gödör fenekére fagyálló anyagot, sódert vagy zúzott követ kell lerakni. A kavicságyat tömöríteni kell. Az ágyazat magassága 10-20-cm. A 20-60 cm magas betonalap C16/20-es betonból készül.

Az idomok első sorát vastag habarcságyba kell fektetni. A fektetés során vízmértékkel ellenőrizzük az első sor simaságát. A további sorokat, valamint a fedlapokat 3-5 mm vastag ragasztóhabarcsba fektessük. A ragasztóhabarcsot az idomok vízszintes felületére vigyük fel. Az idomok közötti rést nem kell kitölteni A résekből kinyomódott ragasztót távolítsuk el, és tisztítsuk le az idomokat. A fal tövénél ajánlott vízelvezető csövet elhelyezni a lejtőről lefolyó víz elvezetésére. Ezen kívül a falak belső oldalára bütykös fóliát is el kel helyezni, bütykeivel a betonidomok felé. A bütykös fólia a fedlap alsó éle alatt érjen véget. A hátsó vízelvezető feltöltéséhez fagyálló anyagot kell használni, rétegenként fektetve. A fal minden egyes rétegének elemei az alsó réteg feléhez kötődnek. Így a blokk hátsó alsó peremén található lezárás segítségével az egyes rétegek kölcsönösen erősítik egymást. Ha a falat több sorból építjük, figyelembe kell venni, hogy minden sorban automatikusan létrejön egy 15 mm-es eltolódás. Ezzel enyhe hajlat keletkezik a lejtő felé, stabilizálva ezzel a falat. A fal ajánlott magassága kb. 104 cm (10 sor + fedlap). Az utolsó blokksorra ragasztóhabarccsal ráragasztjuk a fedlapokat és kitöltjük fugázó habarccsal.

Dekorációs falak építése (Bradstone Madoc és Bradstone Milldale falrendszerek)

Ezek a termékek alacsony, egyik oldalukon látható, nem teherhordó falak, lábazatok, alacsony virágágyások, virágtartók, padok és dekoratív falak kialakítására használhatók.

Az alapszerkezethez min. 20 cm széles és min. 50 cm mély gödör szükséges. A gödör fenekére fagyálló anyagot, sódert vagy zúzott követ kell lerakni. A kavicságyat tömöríteni kell. Az ágyazat magassága 10-20-cm. A 15-25 cm magas betonalap C16/20 minőségű betonból készül. Az idomok első sorát vastag habarcságyba kell fektetni. A fektetés során vízmértékkel ellenőrizzük az első sor simaságát. A további sorokat, valamint a fedlapokat 3-5 mm vastag ragasztóhabarcsba fektessük. A ragasztóhabarcsot az idomok vízszintes és függőleges felületére egyaránt vigyük fel. Az idomokat mindig balról jobbra haladva fektessük. Az idomok közötti rést nem kell kitölteni A résekből kinyomódott ragasztót távolítsuk el, és tisztítsuk le az idomokat. A fedlapok közötti rést szilikonnal töltsük ki. A fal ajánlott magassága kb. 88 cm (6 sor + fedlap). A falak belső oldalán az egyes idomok között keletkezett réseket ragasztóhabarccsal kell kitölteni. Ha ezekből a falakból virágtartókat, vagy alacsony emelt ágyásokat kívánunk kialakítani, a falak belső oldalára bütykös fóliát is el kel helyezni, bütykeivel a betonidomok felé. A bütykös fólia a fedlap alsó éle alatt érjen véget. Ezután beleszórhatjuk a földet, amelybe a növényeket ültetjük.
A fenti leírások általános információk az építés módjáról. A kivitelezés során az adott építmény geológiai viszonyai és az időjárási feltételek függvényében eltérések lehetnek. A kerítések és falak valamennyi építési munkálata során tiszteletben kell tartania az alkalmazandó jogszabályokat, a műszaki szabványokat és irányelveket.