Lapok fektetésének módja

A Semmelrock lapok elsősorban teraszok és bejáratok szép kialakítására készültek.

A betonlapok helyes fektetésének első követelménye az altalaj és az alapozó rétegek előkészítése, mivel ettől függ az elkészített burkolat élettartama, használati értéke és esztétikuma. A betonlapok fektetésének alábbi módjai a katalógus Lapok c. fejezetében található termékekre vonatkoznak. A talaj és az alapozó rétegek előkészítésére ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a burkolókövek esetében.

Lapok fektetése kavicságyra (csak gyalogos forgalmú felületek)

1) betonlapok (burkolólapok)
2) rés szélessége a lapok között 3-5 mm, homokkal fugázva
3) ágyazó réteg, vastagsága 30-40 mm, zúzott kő,
    4-8 mm szemcsenagyság
4) tömörített alapozó réteg, min. vastagsága 200 mm, zúzott kő,
    8-16 mm szemcsenagyság
5) fagyálló ágyazat

Az ágyazati réteg előzetesen vibrációs géppel tömöríthető. Az azonos szélességű rések kialakítása és a lapok elmozdulásának megelőzés érdekében ajánlott műanyag hézagoló keresztek használata. A lemezek megfelelő elhelyezkedését gumikalapáccsal végzett ütögetéssel módosíthatjuk. Nem ajánlott a lapok vibrációs géppel végzett tömörítése. A lapok lefektetését követően a résekbe fugázó homokot kell söpörni. A felületnek és a homoknak egyaránt száraznak kell lennie. Lapok fektetése habarcságyra (gyalogos forgalmú felületek, időnként személyautók)

1) betonlapok (burkolólapok)
2) rés szélessége a lapok között 5-10 mm, habarccsal fugázva
3) habarcságy, vastagsága 10-20 mm, ragasztó trasszhabarcs
    középvastag ágyhoz
4) alapozó beton C16/20-as betonból, vas tagsága 100-150 mm,
     acélhálóval merevített, nem szabad megfeledkezni a dilatációs
     hézagokról
5) tömörített zúzott kő, 0-32 mm szemcse nagyság, vastagsága
    150-200 mm
6) fagyálló ágyazat

Nedvszívó aljzatok esetében mélyalapozó alkalmazása szükséges - az építési ragasztó gyártójának ajánlása szerint. A habarcs fogazott simítóval vihető fel az aljzatra és a lapok alsó oldalára. Az azonos szélességű rések kialakítása és a lapok elmozdulásának megelőzés érdekében ajánlott műanyag hézagoló keresztek használata. A fugázó habarcsot fugázó pisztollyal kell benyomni. A felület tágulási hézagait mindig a rések fölött kell kialakítani az aljzatban. Lapok fektetése laptartó tappancsra (csak gyalogos forgalmú felületek)

1) betonlapok (burkolólapok)
2) lapok közötti rések, cca. 4 mm, a rések szabadon maradnak
3) kis műanyag korong
4) alapozó beton C16/20-as betonból, vastagsága 100-150 mm,
     hálóval merevített, nem szabad megfeledkezni a tágulásról
5) tömörített zúzott kő, 0-32 mm szemcse nagyság, vastagsága
    150-200 mm
6) fagyálló ágyazat

A lapok száraz telepítése műanyag laptartókra sokkal előnyösebb, mint betonalapra ragasztásuk és kavicságyba fektetésük. A laptartókra helyezett lapok közvetlenül a vízszigetelő fóliára vagy extrudált polisztirolra fektethetők (a laptartók alá geotextília kerül). A lapok bármikor szétszerelhetők, ami lehetővé teszi javításukat és cseréjüket. A laptartókra fektetett lapokat nem kell fugázni, szabadon maradnak a rések. Nem ajánlott technológia a Bradstone, Lusso Tivoli, Asti Colori, Asti Natura, Nordic Maritime és Sven termékek esetén.