Egyszerűen szépet!

Az egyre szépülő Zalaegerszegen – május elején – Gyutai Csaba polgármester adta át a nagyközönségnek a Hock János, Ebergényi út és a Platán sor közötti területen kialakított parkot, melynek kiépítése a Deák Ferenc új városépítő program keretében valósult meg.

Sólyomvári GyörggyelSólyomvári Györggyel a zalakarosi fürdőhöz vezető gyalogosút megvalósítása kapcsán beszélgettem legutóbb, amikor zalai tervezőnek vallotta magát. Ezért aztán nem véletlen, hogy ez a munkája éppen a zalai székhely egyik kis ékköve lett. Ám ahhoz, hogy az egykori elhanyagolt, forgalommal terhelt térből valóban a város lakóinak kedvence legyen, ezúttal is szükség volt a Semmelrock térköveire.

 • Mielőtt elmélyednénk a részletekben, kérem, hogy avassa be olvasóinkat a tér rendezésének körülményeibe!
  Voltaképpen egy közforgalmú csomópont építése után maradt kis háromszögletű területről volt szó, amelyet sajnos sűrűn behálóz a városi közmű. Így az aknafedelekkel, közmű felépítményekkel „tarkított” területen csak nagyon óvatosan lehetett a felületéhez hozzányúlni. Az is nehézséget okozott, hogy egy olyan csomópontról beszélünk, amelyen a gyalogutak minden irányban átvezetnek. A munka egyébként az önkormányzati képviselők kezdeményezésére kezdődött meg, és tudomásom szerint a saját képviselői keretükből is hozzájárultak a megvalósításhoz. Nem nagy területről van szó, hiszen a közel 1100 négyzetméter nem számít jelentősnek ebben a műfajban, de az igényességből ez alkalommal sem adtunk le. Ez a tér inkább azt bizonyítja, hogy egyszerű megoldásokkal is lehet nagyon szépet alkotni. Mert valóban csak egyszerű dolgokból lehetett operálni, részben a rengeteg közmű, részben a szerteágazó gyalogosközlekedési irány miatt is. De remélem, hogy egy hangsúlyos csomópont és színfolt lesz a jövőben a város belterületének nyugati kapujában.
   
 • Egyszerű, de szép, mondta. Milyen anyagból lehetett ezt megvalósítani?
  A térkő kiválasztásakor figyelemmel kellett lennem a kopásállóságra, a fagyásállóságra és természetesen az adott környezetben való megjelenésre is. Így esett a választásom a Citytop térkőre, amely minden tekintetben megfelel az említett feltételeknek, ráadásul könnyen lerakható. Aki már látta a teret, egyértelműen állítja, az alapul szolgáló homoksárga követ nagyszerűen egészíti ki az antracit betét, amely a különleges csíkos díszítést adja. Ezzel remekül harmonizál a közel ezer rózsa, virágzó cserje, ezt az együttest pedig a pázsitszőnyeg foglalja egybe.
   
 • Úgy tűnik, hogy Zalaegerszeg fejlődését semmi sem állíthatja meg… 
  Valóban várhatóak további fejlesztések, a belváros további átépítése, a Kazinczy tér megszépítése tervbe van véve, de bizonyos forgalomelterelési munkákat kell elvégezni, elkerülő utakat kell építeni ahhoz, hogy a belváros forgalmát csökkenteni lehessen. Reményeim szerint ott már a Pest Buda kockakő is szóba kerül majd, de ez még egy-két évvel odébb van. De pályázati szinten előzetes tervek már készültek erre.