Megvalósult álom Szegeden

A szegedi Szent István téri víztorony és tér rehabilitációjában résztvevő tervezők és kivitelezők 2010-ben köztérmegújítási nívódíjban részesültek. A 2006-ban átadott újjávarázsolt tér egyik megálmodójával, Fekete Zoltánnal, a Hortus Bt. cégvezetőjével, táj- és kertépítész vezető tervezővel az elismerés mögött rejlő munkákról beszélgettem.

Fekete ZoltánA város vezetése már nagyon régen szerette volna rendbe tenni a Szent István teret, amely egy nagyon elhanyagolt terület volt csaknem a belváros szívében. Valamikor itt volt az úgynevezett KGST piac, majd az árusok egy része elvonult róla, ám a terület jellege nem változott. A rehabilitáció során a teret és a közepén álló, a tér karakterét meghatározó ipari műemlékként nyilvántartott, több mint 100 éves víztornyot is felújították. S bár a kezdetekkor még nem voltunk EU tagok, a felújítás már uniós támogatással készült. Ehhez a projekthez kapcsolódott még a belvárost és a teret összekötő Vidra utca felújítása is – válaszolta a kezdeti lépésekre vonatkozó kérdésemre Fekete Zoltán.

 • Ön mikor és hogyan kapcsolódott a megújítási projektbe?
  Már korábban készítettem a város megbízására építési engedélyes tervet, de akkor még financiális okok miatt a beruházás elmaradt. Amikor aztán már lehetett köztérmegújításra pályázatot beadni az uniónak, a város megragadta ezt a lehetőséget. Régi álma volt Szegednek, hogy egy olyan – belvároson áthaladó – gyalogosút tengely alakuljon ki, amelynek az egyik vége az Aradi vértanúk tere, a másik pedig a Szent István tér, miközben áthalad olyan nevezetes helyeken, mint például az Árpád tér, Dugonics tér, Kárász utca, Széchenyi tér, Kálvin tér.
   
 • Feltételezem, hogy mindez nagyon komoly munkát jelentett…
  Elég nagy munka volt, hiszen a tér is nagy. Át kellett szervezni a teljes közlekedést, tehát forgalmi rekonstrukció is történt, a víztorony felújítását követően a tér új burkolatot kapott, a gyalogos felületek klinkertéglával, a piac területe kiskockakővel készült. Ezt megelőzően azonban teljes közmű rekonstrukcióra is szükség volt, mert például mélyebbre kellett tenni a vezetékeket, más helyre kerültek a kandeláberek. Generáltervezőként az összes szakági tervező munkáját össze kellett fognom, így a torony felújítását tervező szerkezetépítő kollégákét a torony és a tér kapcsolata által, továbbá a közlekedés-, közmű-, elektromos tervező kollégákon át az építész, szobrász közreműködőig.
   
 • A tervezés során milyen meggondolásból esett a választása a Semmelrock termékeire?
  A Kárász utcánál már elindult a klinker téglával történő burkolat építés. A termék nagyon jól használható, kiváló minőségű. A ma már Semmelrock forgalmazású Penter Klinker téglát volt szerencsénk megnézni az üzemben, végignézhettük a gyártási folyamatot, megnéztünk több referencia munkát, jártunk olyan területen is, ahol több mint 15 éve ilyen burkolat van. Azt tapasztaltuk, hogy nagyon jól állja az időjárást, a forgalmi igénybevételt. De a választásnál az is nagyon fontos szempont volt, hogy ha véletlenül pótlásra, javításra lesz szükség, akkor egy olyan megbízható termék legyen, amely később is kapható a piacon. Tehát nem egy kérészéletű vállalkozás gyártmányáról van szó.
   
 • Melyek a legújabb feladatai?
  Idén a Reök palota előtti teret és a Kölcsey utcát adtuk át. A teret úgy kellett kialakítani, hogy pihenőtér és dísztér is legyen, ugyanakkor a gyalogos és kerékpáros forgalom is megférjen egymással. Tehát egy vadonatúj értelmezésű tér jött létre. Folytattuk a Kölcsey utca Kárász utcai csomópont elkezdett építését is a Kelemen utcáig és a Tisza Lajos körútig. Közben a Tisza Lajos körút rekonstrukciója is megtörtént majdnem fél hosszban, ahol közös közösségi közlekedési sávot alakítottak ki középen a buszok, villamosok és trolibuszok számára, így a járdák újraszerkesztve egységes klinkerburkolatot kaptak (tervezetten a teljes körútra vonatkozóan). A klinker, mint felhasználandó anyag gyakorlatilag már a múltban megíródott, hiszen az említett Szent István téren már sikerrel használtuk, ma már Szeged belvárosi utcaképében meghatározó szereppel bíró felületképzés. A lakosok és a turisták szeretik természetessége, melegsége miatt.