Ódon hangulat a kastélykertben is

Szépet, minőséget építeni, harmóniát kialakítani. Vélhetően ez minden kertépítő álma, amelyből most volt része a szolnoki székhelyű Kertmanufaktúra Kft.-nek. Balogh Ferenc, a cég tulajdonosa és ügyvezetője ugyanis egy felújított, szállodává varázsolt szilvásváradi kastély környezetének megtervezését kapta feladatul.

 • Balogh FerencMilyen szempontok alapján választották ki az anyagokat?
  Kérdeztem a kerttervezéssel, kertépítéssel és fenntartással foglalkozó cég első emberét. A tulajdonos elképzelése az volt, hogy a 13 hektáros parkban fekvő, egykori Pallavicini kastélyt egy kifejezetten minőségi szolgáltatásokat nyújtó szállóvá alakítja át. Ehhez kellett nekünk úgy kitalálni a kertet, hogy a minőség ne csak bent, az étteremben ülve vagy a szobákban pihenve tűnjön fel, hanem az épületen kívül is. Gazsó István és Wenszky Béla tájépítész kollégáimmal a tervezés során tekintettel kellett lennünk arra is, hogy a növényzet látványban, virágzási időben, színben harmonizáljon az épülettel és a bükki erdei környezettel. Csak olyan termékek közül választhattunk tehát, amelyek a minőségen túl hangulatukban is illeszkednek a kastélyhoz.
 • Így esett a választásuk a mintegy 1500 négyzetméteren használt Bradstone és az Appia Antica kövekre?
  Igen, mert olyan anyagokat akartunk választani, amelyek látványa azt sugallja, mintha a kastéllyal hasonló korúak lennének. Olyat szerettünk volna tervezni, amely semmiféle kívánnivalót nem hagy maga után. Az Appia Antica-nál pedig gyakorlatilag egyetlen más termék sem illeszkedik tökéletesebben ehhez a környezethez.
   
 • Könnyű ezekkel az anyagokkal dolgozni?
  Persze, semmi problémát nem jelent a velük való munka. Ha egy mondatban kellene összefoglalnom, azért lett Semmelrock, mert az tudja azt a minőséget, amelyre itt szükség volt. Ezért aztán nem is volt vita ebben a kérdésben.
   
 • Az a hír járja, hogy a kastélyrekonstrukciónak lesz egy második üteme is, ahol szintén érdekeltek lehetnek…
  Elképzelhető, hiszen terveztünk egy tanösvényt is, amely a kastélytól távolabb turistaútként bejárható, miközben a vendégek áttekintést kaphatnak a Bükk állat- és növényvilágáról. Ez még várat magára, de a park voltaképpen ezzel lenne teljes.