A Krisna-völgy "házi építészei"

Szerintem nincs ember, aki még nem hallott a somogyvámosi Krisna-völgyről, ahol – egy 260 hektáros területen – mintegy százötvenen élnek. Aki még nem járt itt, el sem tudja képzelni, milyen is egy úgynevezett ökofalu, amelynek minden eleme a jó gazda szemléletét mutatja. Jáki András útépítő mérnököt, a Balaton-Út Kft. ügyvezető igazgatóját, a Krisna- tudatúak „házi építészét” kértem arra, mutassa be a Semmelrock burkolataival borított területet.

JJáki AndrásA Krisna-völgyi projekt tulajdonképpen a terület tulajdonosainak elképzelései alapján készül immár tizenhét éve folyamatosan. Mi nyolc éve dolgozunk a völgyben. Általában tervvázlatok alapján dolgozunk, voltaképpen az elképzeléseikhez, aktuális instrukcióikhoz tesszük hozzá a szakmai tudásunkat. A Krisna-hívőkről elmondható, hogy rendkívül igényesek, az egész területet voltaképpen áthatja a vallásuknak megfelelő India-kép. Van például egy 15 szenthellyel övezett zarándokútjuk Indiában, amelyet itt lemásolunk. A kialakítás során előfordult, hogy egy-egy szenthely kialakításához 600 köbméter földet mozgattunk meg. Ezekhez a munkákhoz mindössze egy előzetes tervvázlatot kapunk, amelynek a mentén el tudunk indulni. De menetközben is folyamatosan változnak az igények, amelyekhez mi műszakilag hozzátesszük a magunk elképzeléseit. Tehát voltaképpen egy együttes tervezés révén jutunk el a végeredményig.
 

 • Hogyan alakult a kapcsolatuk 2002 óta?
  A kapcsolatunk úgy kezdődött, hogy egy tervező ismerősöm szólt, adjunk árajánlatot egy útépítéshez. Ezt az utat egyébként ma Tejútnak hívják, lévén, a tehenészethez vezet. Hárman adtunk ajánlatot, és végül a mienket tartották a legkedvezőbbnek. Talán nem tűnik nagyképűségnek, ha azt mondom, azóta a házi építőjük vagyunk a Krisna-völgynek, hiszen mélyépítésben például rajtunk kívül nem dolgozik nekik senki. Van például egy 1300 méter hosszú útjuk a recepciótól a templomig, amely valamikor murvás út volt, ezt kellett letérkövezni. Négy méter szélességben Apia Antiqa térkővel lett lerakva, amely a „bajuszokkal” együtt 6500 négyzetmétert jelent. Ez három éve lett kész, de minden évben készül valami. Ezt követően készültek a szenthelyek, amelyekből még három van hátra. Ez azt jelenti, hogy a pavilon köré építünk térkőből valamilyen történetet, illetve különböző szimbólumokat rakunk ki. Ilyenkor meghatározzák a színárnyalatokat, mi pedig megpróbáljuk kitalálni, hogy az adott motívumot melyik fajta Semmelrock kőből lehet a legszebben megvalósítani. 
   
 • Ezek szerint lehet azt mondani, hogy ez a munka az önök számára nemcsak bevételi forrás, hanem szakmai kihívás is…
  Hogyne, hiszen itt a Semmelrock térkő választékából kell kiválasztanunk a legmegfelelőbbet. Én 13 éve csak Semmelrock térkövet forgalmazok, így nyilvánvalóan ezt ajánlottam, de ők is körülnéztek a piacon, megnéztek más köveket is, de végül emellett döntöttek. Tehát csak Semmelrock térkővel dolgozunk a Krisna-völgyben. 
   
 • Tekintettel a Semmelrock óriási kínálatára, nem fordulhat elő, hogy egy kicsit eklektikus lesz az összkép?
  Nagy a terület, tehát egy helyen nem jelenik meg sokfajta kő. De azért hozzáteszem, hogy nagyon kedvelik az éles színeket, az elképzeléseik nem mindig egyeznek a mi európai színvilágunkkal.
   
 • Várható, hogy egyszer a munkák végére érnek?
  Most van egy kis szünet, hiszen a gazdasági válság hatásait itt is lehet érezni. De mivel nagy a terület, mindig lesz majd valamilyen feladat, mindig jönnek új ötletek.  Ráadásul az előremutató ökológiai elképzeléseik miatt egyre nagyobb az idegenforgalmuk, tehát több forrás képződik a különböző fejlesztéseikre. Nagyobb beruházások már nyilvánvalóan nem lesznek, de biztos vagyok abban, hogy nem állnak le a terület csinosításával. Számunkra a kihívás mellett azért is fontos ez a munka, mert tudom, hogy a megrendeléseket biztosan kifizetik. És ez nem elhanyagolható szempont a mai világban.