Kelták és rómaiak nyomában

A régészeti feltárások arra utalnak, hogy az 1984-ben várossá avatott Zalaszentgróton már a kelták és a rómaiak is végeztek útépítési munkákat. Bár azt nem állítanám, hogy a keszthelyi székhelyű – közmű-, út- és mélyépítéssel foglalkozó – Horváth-Ép Kft. egyenesen ezeket a munkákat folytatta, kezük nyomát mégis őrizni fogja a június 29-én átadott belvárosi rekonstrukció.

Kötél Róbertet, az éppen 20 éve alapított Horváth-Ép Kft. vállalkozás vezetőjét a zalaszentgróti projekt előzményeiről és megvalósításáról kérdeztem.

Kötél Róbert

 • Keszthelyi cég lévén milyen úton jutottak el az egyébként nem túl távoli Zalaszentgrótra?
  A városi önkormányzat nyílt közbeszerzési eljárást folytatott le, hiszen a zalaszentgróti főtér rekonstrukciója uniós pénzből valósult meg. Az eredményhirdetéskor kiderült, hogy a cégünk nyújtotta be a legjobb ajánlatot, így mi nyertük el ennek a munkának a generál kivitelezését.
 • Ez az önök szempontjából nagy volumenű munkának számít?
  Nézze, ha térkőburkolatról van szó, akkor 4 ezer négyzetméterről már azt mondhatom, hogy igen, nagy feladat.
 • Amikor először tekintették meg a felújítandó területet, mit tapasztaltak? Milyen volt a városközpont korábbi képe?
  Azt mondhatom, hogy úgy nézett ki, mint amikor a 60-as, 70-es években megépítették. Mindenhol aszfaltozott régi járdák és utak, láthatóan többször javított, toldozott-foldozott burkolat, hiányos szegélyek. Egyszerűen szólva rendezetlen környezet volt, amely a mai kor igényeinek már sem küllemében, sem funkciójában nem felelt meg. Természetesen erről fotódokumentációk is készültek, ez hozzátartozik az állapotfelméréshez, amely az ilyen volt, ilyen lett helyzetkép szempontjából is fontos, másfelől pedig az esetleges viták elkerülése érdekében sem mellőzhető.
 • Az előzetes felmérések, terepszemlék során döntöttek a burkolatról?
  A Semmelrock úgy került képbe, hogy a tervező is ilyen márkájú terméket írt elő, mi pedig régóta kapcsolatban vagyunk a céggel, jól ismerjük a Semmelrock termékeit. Tényleg nem az interjú kedvéért állítom, hiszen másnak is mindig ezt mondom, hogy a Magyarországon fellelhető térkövek közül a Semmelrockot tartom a legjobb minőségűnek. Sajnos a vállalási árunk nem mindig engedte meg, hogy a termékeiket meg tudjuk venni. Most az a szerencsés helyzet állt elő, hogy Semmelrock volt az eredetileg betervezett termék is. Így került a térre a Pastella burkolatkő szürke, antracit és terracotta változata. Utóbbi szín a járdafelületeken jelenik meg, az útburkolatokon pedig az antracit kiegészítőkkel kombinált mosott szürke dominál.
 • A kivitelezés során nyilván többször is járt a helyszínen. Megítélése szerint könnyű ezekkel a kövekkel dolgozni?
  Hogy egy térkővel miként lehet dolgozni, az főként a formavilágától függ. Az előző munkáink során, amikor más gyártó térköveit építettük be, voltak minőségi és mérettartási gondjaink. A Semmelrock viszont ilyen szempontból is nagyon komolyan megfelelt. Minőségi kifogásunk nem volt, és mivel előre kiszegélyezett területekről volt szó, amikor nagyon fontos a sorok közötti mérettartás, ezzel is elégedettek voltunk. Az átadáskor a megbízó, tehát az önkormányzat is hasonlóan elégedett volt, mindenkinek tetszett az elvégzett munka eredménye, csak dicsérő szavak hangzottak el a részükről.