Hódmezővásárhely belváros

Hosszú évek óta először épült új szálloda Hódmezővásárhelyen, ám az idén elkészült Ginkgo Hotel a környezetét is változásokra kényszerítette. Ezek a változások pedig Andor Anikónak, a Land-A Kft. műteremvezetőjének, Ybl-díjas táj- és kertépítésznek, illetve munkatársainak köszönhetők.

„Csoda Hódmezővásárhelyen” címmel jelent meg egy írás az építész fórumon, amely nagy szakmaisággal méltatta azt a beruházást, amelynek részleteiről Andor Anikót kérdeztem.

Andor AnikóAz új szálloda tette aktuálissá, hogy voltaképpen az épület előtereként is működő egykori sétateret, a Zrínyi utcát, ismét a gyalogosok vehessék igénybe. Ennek érdekében megszüntettük a felszíni parkolást, és így, ha nem is klasszikusan sétálóutca, de csökkentett forgalmú utca alakult ki. A zöldfelületeket megnöveltük, az elhanyagolt aszfalt burkolatok helyett pedig nemeskő burkolatatot alkalmaztunk. Ehhez – az egykori hódmezővásárhelyi téglagyártási hagyományoknak megfelelően – kizárólag Semmelrock termékeket használtunk. A járdák tehát fagyálló Terca Landhaus, illetve Piazza klinkertéglákból, az egyéb járófelületek és nagyobb terek a Naturo gránitzúzalékos kőből, a terek pedig a La Línia gránitzúzalékos lapból készültek. A burkolatot az ország legjobb térkövező szakemberei rakták le, így aztán tényleg példaértékű lett a kialakítás. A rekonstrukció során azonban nemcsak az új anyagokat használtunk, hanem régi bontási – címeres – téglákból ülőlócákat is kialakítottunk, hogy a múlt emléke ilyenformán is megjelenhessen az új sétálóutcában. A szálloda előtt pedig egy úgynevezett páratér is készült, olyan szökőkutakról és szökővizekről van tehát szó, amelyek a burkolat fúgájából egészen ködszerű páraként törnek elő. Ez az országban ez idáig egyedülálló megoldás Hódmezővásárhely szempontjából nagyon fontos, mert mivel Szeged után az ország második legmelegebb városa, így viszont valóban kellemes pihenőtér jött létre.
 

 • A budapesti székhelyű Land-A Kft. hogyan került ez alkalommal Hódmezővásárhelyre?
  Az elmúlt nyolc évben már több megbízást is kaptunk a várostól, és ha egyszer valaki Hódmezővásárhelyen jár, azt megérinti a hely szelleme, és nem tud szabadulni tőle. Ez alkalommal alapvetően nem kert- és környezetépítési csodát szerettünk volna produkálni, sokkal inkább az ott lévő értékekre kívántuk ráirányítani a figyelmet. Ennek köszönhetően egy rendkívül szép utcakép állt ismét helyre, benne az egykori – Sándy Gyula által szecessziós stílusban épült – úri kaszinóval és a Fekete Sas Szállodával. Azt is mondhatnám, hogy mi csak ezekhez akartunk méltó környezetet kialakítani.
   
 • És mindeközben beleszeretett a városba…
  Tényleg megérintett, példaértékű volt az az emberi tartás, elkötelezettség, összefogás és akarat, amely az elmúlt nyolc évben ott lakókból, a város vezetéséből sugárzott. Korábban mi terveztük a zsinagóga belső udvarát is, és szépészeti „gyakorlatokat” is végezhettünk, hiszen a város több éven keresztül tőlünk kért tanácsot a virágkiültetésre vonatkozóan is. Hódmezővásárhelyen ugyanis nagyon fontos, hogy a szabályozási tervben minden fa védettnek van nyilvánítva, és nagyon sokat adnak a virágültetésre is. Külön hangsúlyt fektetnek arra, hogy ez nívós és igényes legyen. Kevés város teszi azt meg, hogy az ilyen munkába környezettervezőket is bevon.
   
 • A Semmelrockkal miként került kapcsolatba?
  Gyakorlatilag amióta megjelent a cég hazánkban, azóta munkakapcsolatban vagyunk. A Semmelrock termékeit használtuk a MOM Parktól a Westendig, az Aréna Plázáig. A legjobb minőségű burkoló anyagokat, térköveket ők gyártják, s miután a munkáink jellemzően gyalogos utcák, városi közterek, ez a környezet nemesebb kőhasználatot igényel. Amikor 15 évvel ezelőtt fővárosi bankcentrum előtti teret terveztük, már a Semmelrock termékei kerültek képbe. Aztán, ahogy a cég egyre erősödött és bővült a választék, úgy fűzödött egyre szorosabbra a kapcsolat, így ma már a cég minden munkatársáról a legjobbakat tudom elmondani. A hódmezővásárhelyi projekt kapcsán például, amikor a különböző téglaméretek ismeretére volt szükség, szerettem volna egy kicsit jobban „elmélyülni” az anyagban. Késő délelőtt szóltam a Semmelrock egyik munkatársának, hogy jó lenne egy-két minta tégla. Délutánra a teljes méretválasztékot elhozták az irodába, így a különböző kőrakási módozatokat ki is lehetett próbálni.

   

 

Helyszín:
A hódmezővásárhelyi Ginkgo Hotel környezetének kialakítása

Megbízó:
Hódmezővásárhely Önkormányzata

Tervező:
LAND-A Kft., Andor Anikó, Ybl-díjas táj- és kertépítész

Kivitelező:
Schmidt gép 2001 Kft.

Átadás:
2010. augusztus

Beépített Semmelrock termékek:

 • Felület: 3.000 m2
 • Termék: Terca Landhaus, Piazza, La Linia, Naturo