Celldömölk is "Semmelrockból" szépül

A tervező, Mangliár László és Celldömölk Város Önkormányzata jóvoltából díszburkolatot kapott a patinás település belvárosa. Tegyük hozzá, nem is akármilyet, hiszen az eddig elkészült területen a Semmelrock Siena 2 típusú kövei díszítik a teret, de várhatóan a folytatás se lesz más.

A burkolatválasztásról és a kivitelezést követő tapasztalatokról Dummel Ottót, a celldömölki önkormányzat műszaki osztályvezetőjét kérdeztem.

 • Hogyan kezdődött a belváros rekonstrukciója?
  A városközpont felújításának első üteme körülbelül három évvel ezelőtt valósult meg, amikor egy körforgalmi csomópont átépítésével együtt a városközpont egy kis része is megújulhatott. Az akkori építkezés kapcsán kerestünk olyan burkolat elemeket, amelyek műemléki környezetben is használhatóak, ugyanakkor megfelelő minőséggel, szín- és mérettartósággal rendelkeznek. Ekkor találkoztunk a Semmelrock Siena 2 típusú burkolatköveivel, amelyeket akkoriban sárgásbarna és szürke változatban használtunk. A sárgásbarnát a gyalogosfelületekre, a szürkét pedig inkább a gépjárművekkel járható felületekre alkalmaztuk.
   
 • Ezt úgy kell elképzelni, hogy önök bekértek különböző mintákat és azok közül választottak?
  A tervezési folyamatban a tervezővel közösen néztük át a különböző cégek termékkatalógusait, és ez a típuscsalád ragadta meg a figyelmünket. Ezt követően természetesen megnéztük a forgalmazóknál is, és így maradtunk e termék mellett a kivitelezés során.
   
 • Mennyire elégedettek az eredménnyel?
  Semmiféle kedvezőtlen tapasztalatunk nincs a burkolattal kapcsolatban, elégedettek vagyunk vele, ezért most, amikor a városközpont egyéb területeinek a felújítása zajlik majd, azt is hasonló szellemiségben visszük tovább. Tehát a homoksárga és a szürke színű burkolatanyag lesz domináns.
   
 • A korábban használt burkolat – ezek szerint – már meghatározza Celldömölk városképét?
  Igen, ezért is visszük tovább, mint "vezérkövet", és ennek lesznek különböző kiegészítései, ahol esetleg már más formájú, elrendezésű és színű kövek is szóba jönnek.
   
 • Merre haladnak az építkezéssel a városban?
  Az építkezések kifejezetten a városközpontot érintik, az eddig elkészült terület a parkkal együtt mintegy 5 ezer négyzetméter volt, most pedig – a zöld területtel és parkolókkal együtt – nagyjából két-három hektár teljes területről van szó.
   
 • Egy városrekonstrukció mindig a lakosságnak készül. Milyen visszhangokról szereztek tudomást?
  Az a tapasztalatunk, hogy a város polgárainak – mind formavilágában, mind színeiben és használhatóságában – tetszik az új burkolat. Ez pedig számunkra is örömet jelent – hangsúlyozta végezetül Dummel Ottó.