Az Allée-t is Semmelrock térkövek veszik körbe

Az Újbudai Városközpont, vagy ahogyan talán többen ismerik, az egykori Skála Áruház helyén épült Allee bevásárlóközpont és a Simplon lakóházak kivitelezésében kiemelten fontos szerep jutott a térkövezésnek. Az építkezés során összesen mintegy 6 ezer négyzetméternyi klinkertéglát és Umbriano követ használtak fel a Semmelrock kínálatából, és ez azt is jelenti, hogy az eddigi legnagyobb felületre került a cég Terca termékcsaládjából.

Szloszjar GyörggyelSzloszjár Györggyel, a Garten Stúdió Kft. környezetrendezési tervezőjével az épületegyüttest körülvevő burkolatokról beszélgettem.

A Bercsényi és az Október 23. utcák burkolata szinte teljesen egészében SEMMELROCK-ból készült, a bejáratok körüli területek Terca klinker, a járdák és a közlekedők pedig Umbriano burkolatot kaptak. 

 • A tervezéskor miért éppen a Semmelrock termékeire esett a választása?
  A teljes beruházásnak több minőségi szintje volt, de alapvetően egy magas minőségű, felső kategóriájú beruházásról volt szó, amely nemcsak bevásárló központot, hanem irodaházat, két lakóépületet és köztereket is magában foglal. Ezért a tervezés is ezt a magas színvonalat célozta meg. A legdrágább burkolatokat egyébként – amelyek természetes kőburkolatok voltak – a legfrekventáltabb bejáratokhoz, sétálóutcákhoz tettük ki, de mivel a klinkert a természetes kőburkolatokkal – színvonalában, minőségében egyenértékűnek éreztük, megjelenik ez is egy fő-, valamint egy oldalsó bejáratnál. A burkolatok harmadik szintjét az egyszerűbb járdák, illetve az autók által használt területek jelentették. Természetesen, igazodva az általános minőségi elvárásokhoz, ezeket sem szerettük volna alacsony kategóriás térkővel megoldani, ezért a betontérkőnek is nagyon magas minőségűnek kellett lennie. Áttekintve a hazai térkőgyártók palettáját, ezt a minőséget, felületképzést és megjelenést egyértelműen a Semmelrock képviseli a piacon. Ezért válogattunk az ő termékskálájukból.
   
 • A térkő esztétikus és időt álló, ám sajnos a város több pontján is látható, hogy könnyen kimozdulnak, megnehezítve például a gyalogos közlekedést. Mi a titka annak, hogy ez a burkolat sokáig maradjon meg az eredeti állapotában?
  Az alépítmény nagyon fontos, de fontos magának a kőnek a minősége is, mert az is képes kimosódni, színét, struktúráját veszteni. Ehhez képest az Umbriano például egy nyolc centiméter vastag kő, amelyet felületkezelnek (Semmelrock Protect), így az a felületi szennyezéstől valamennyire megóvja a követ, és nyilvánvalóan a gépi takarítást is jobban bírja. De itt az alépítmény is mindenhol cementstabilizációs (CKT) volt, erre került minden burkolat, ezért minimális a későbbi elváltozás valószínűsége.
   
 • Az építkezés megrendelője elégedett volt a látvánnyal és a minőséggel?
  A térburkotok tekintetében a Magyar Aszfalt volt a kivitelező, a beruházó pedig az ING. Minden burkolókövet még a tervezés szakaszában közösen választottunk ki, a tervezői javaslatot a beruházó minden esetben jóváhagyta. Azt gondolom, hogy a végeredménnyel minden fél elégedett volt. Nemrégiben került sor a garanciális bejárásokra, amelyeken bebizonyosodott, hogy a Semmelrock termékek kiállták a próbát, hiszen garanciális problémák ezekkel kapcsolatban nem merültek fel. Ahogy hallottam, a lakosság körében is pozitív az új városközpont fogadtatása, igaz ez a térkövek és a burkolt felületek vonatkozásában is.