Balatonfüred - Strand

A balatonfüredi Tagore sétány keleti oldalán található Eszterházy Strand megújulva fogadja a tópartra látogató külföldi és hazai vendégeket. Balogh Ágnes táj- és kertépítész mérnökkel, a strand tervezőjével az elvégzett munkákról beszélgettem.

 • Balogh ÁgnesMilyen érzés egy olyan helyen tervezni, amely az ország érdeklődésének a középpontjában áll, hiszen Balatonfüredet százezrek keresik fel évente?
  Az ember igyekezett az elvárásoknak megfelelni, hiszen a cél az volt, hogy egy színvonalas strand alakuljon ki. Ez sokszor nem könnyű feladat, hiszen a megrendelővel folyamatosan egyeztetni kell, akár a költségek, akár a használhatóság ügyében. Ráadásul ebben az esetben még a műemlékvédelmi követelményeknek is meg kellett felelni, hiszen műemléki környezetről van szó. Nagy kihívás volt tehát, amely részben úgy valósult meg, ahogy én gondoltam, részben pedig egy kicsit másképpen. Végül is az egész strandot kellett áttervezni, amelynek kulcsfontosságú részét adják a burkolatok, hiszen azok tagolják a teret, azok adnak egy korszerű és esztétikus térkiosztást. Kiemelkedő objektum lett például az átalakított játszótér, amely önmagában is ad egyfajta új térélményt. És ezzel együtt természetesen megújultak a növények is. A meglevő fák egy részének az átültetésével is próbáltam erősíteni az új elrendezést, de ebből sajnos nem sok minden valósult meg.  
   
 • Ön elkötelezett híve a Semmelrocknak, avagy mindig az adott feladathoz választ – gyártótól függetlenül – anyagokat?
  A költségkeretek sokszor meghatározzák, hogy milyen köveket tudok választani, tehát melyik gyártóhoz fordulhatok. De, amikor a pályám kezdetén egy budapesti kivitelező cégnek dolgoztam, azt láttam, hogy ott a Semmelrock térköveit tartották a legjobb minőségűeknek. Később magam is megtapasztaltam, hogy megalapozott a véleményük. Szerintem ez az a gyártó, amely a megjelenésükben is olyan térköveket produkál, amely egy igényesebb környezetbe beilleszthető. A többi gyártó termékének vagy a színekben vagy a felületi megjelenésben már más az igényessége. A Semmelrock köveit tartom a Magyarországon kaphatók közül a legigényesebbnek. A költséghatékonyságnál maradva: a megrendelők között elterjedt nézet, hogy a Semmelrock térkövei drágák. A strandi burkolatok ugyanakkor tipikus példái annak, hogy ettől a gyártótól származó anyagokkal is lehet költséghatékonyan tervezni. Itt ugyanis a több ezer négyzetméter térburkolat nagy része a 40x40-es mosott kavics felületű Picola lapból készült, ami az alsó árkategóriába tartozik. Ezt kombináltam kis százalékban olyan igényesebb térkő fajtákkal, mint a Siena, a Carat lapok és a Naturo. Érdekesség, hogy még a zuhanyozóhelyek burkolata és a burkolatba süllyesztett vízjáték nagy része is Semmelrock térkő.
   
 • Úgy tudom, hogy a strand területén lévő Borcsa Vendéglő burkolata is megújult…
  Igen, itt az elsődleges követelmény az volt, hogy könnyen takarítható legyen. Ezért a teraszra a teflonos bevonatú csiszolt, Carát lap lett lerakva. A korábbi burkolat már sem esztétikailag, sem formailag nem felelt meg a követelményeknek. Így esett a választás ez esetben is a Semmelrockra, amelynek ez az Ausztriában készült térköve minden tekintetben eleget tesz a vendéglátóipari kihívásoknak. 
   
 • Említette, hogy Balatonfüredtől 25 kilométerre lakik. Szokott lejárni erre a strandra?
  Mostanában ritkán. Az igazság az, hogy én kiszálltam a további munkából, mert a megrendelő sokszor úgy változtatott a terven, hogy ki sem kérte a véleményemet. Az a tapasztalatom, hogy sokszor az anyagi szempontok felülírják a legjobb terveket is. Én pedig azt szeretném, hogy az esztétika és az anyagiak legalább egyensúlyba kerüljenek.