Ízelítő köztéri referenciáinkból - Rólunk mondják 16

 • Kelták és rómaiak nyomában

  A régészeti feltárások arra utalnak, hogy az 1984-ben várossá avatott Zalaszentgróton már a kelták és a rómaiak is végeztek útépítési munkákat. Bár azt nem állítanám, hogy a keszthelyi székhelyű – közmű-, út- és mélyépítéssel foglalkozó – Horváth-Ép Kft. egyenesen ezeket a munkákat folytatta, kezük nyomát mégis őrizni fogja a június 29-én átadott belvárosi rekonstrukció.

 • Szombathely Fő tér

  Szombathely városa és a tervező Mangliár Építész Kft. „A Fő tér felújítása” című pályázatával nyerte el a Magyar Urbanisztikai Társaság és a műemlékvédelemmel foglalkozó ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága által idén megalapított Közterületmegújítási nívódíját. A tér felújítása kapcsán Mangliár László építészmérnököt a díszburkolatként használt Semmelrock térkövekről is kérdeztem.

 • Balatonfüred - Strand

  A balatonfüredi Tagore sétány keleti oldalán található Eszterházy Strand megújulva fogadja a tópartra látogató külföldi és hazai vendégeket. Balogh Ágnes táj- és kertépítész mérnökkel, a strand tervezőjével az elvégzett munkákról beszélgettem.

 • Budapest, Lágymányosi öböl

  Számomra az Öböl projekt elsősorban azért fontos, mert egy olyan helyzetben mutathattuk meg a táj-, és kertépítész szakma felkészültségét, amiben igen ritkán, és csak keveseknek van lehetőségük.

 • Budapest, M4 Projekt

  A felszíni terek – alkalmazkodva a meglévő környezet adottságaihoz is – egyedi kialakítást kapnak majd. Sok helyütt lesznek térkövek, amelyek abszolút logikus válaszok, amikor minőségi, de mégis elérhető árú termékekre van szükség.

 • Egyszerűen szépet!

  Az egyre szépülő Zalaegerszegen – május elején – Gyutai Csaba polgármester adta át a nagyközönségnek a Hock János, Ebergényi út és a Platán sor közötti területen kialakított parkot, melynek kiépítése a Deák Ferenc új városépítő program keretében valósult meg.

 • Celldömölk is "Semmelrockból" szépül

  A tervező, Mangliár László és Celldömölk Város Önkormányzata jóvoltából díszburkolatot kapott a patinás település belvárosa. Tegyük hozzá, nem is akármilyet, hiszen az eddig elkészült területen a Semmelrock Siena 2 típusú kövei díszítik a teret, de várhatóan a folytatás se lesz más.

 • Zalakaros - fürdő sétány

  Aki mostanában jár majd a népszerű dunántúli fürdőhelyen, Zalakaroson, vélhetően el sem tudja téveszteni a fürdőhöz vezető utat. Elég, ha a Termál úti sétányon csak a Semmelrock térköveiből kirakott hullámokat követi, és perceken belül már lubickolhat is.

 • Hódmezővásárhely belváros

  Hosszú évek óta először épült új szálloda Hódmezővásárhelyen, ám az idén elkészült Ginkgo Hotel a környezetét is változásokra kényszerítette. Ezek a változások pedig Andor Anikónak, a Land-A Kft. műteremvezetőjének, Ybl-díjas táj- és kertépítésznek, illetve munkatársainak köszönhetők.

 • Mesebeli környezetben a Semmelrock

  Izmindi Réka székesfehérvári okleveles tájépítész, az EFTI (Első Fehérvári Tájépítész Iroda) Bt. tulajdonosa igazi meseparkot varázsolt a megyeszékhely Palotavárosában lévő paneldzsungel szomszédságában. És hogy, hogy nem, itt – a János vitéz parkban – is szerepet kaptak a Semmelrock térkövei.

 • Megvalósult álom Szegeden

  A szegedi Szent István téri víztorony és tér rehabilitációjában résztvevő tervezők és kivitelezők 2010-ben köztérmegújítási nívódíjban részesültek. A 2006-ban átadott újjávarázsolt tér egyik megálmodójával, Fekete Zoltánnal, a Hortus Bt. cégvezetőjével, táj- és kertépítész vezető tervezővel az elismerés mögött rejlő munkákról beszélgettem.

 • Ódon hangulat a kastélykertben is

  Szépet, minőséget építeni, harmóniát kialakítani. Vélhetően ez minden kertépítő álma, amelyből most volt része a szolnoki székhelyű Kertmanufaktúra Kft.-nek. Balogh Ferenc, a cég tulajdonosa és ügyvezetője ugyanis egy felújított, szállodává varázsolt szilvásváradi kastély környezetének megtervezését kapta feladatul.

 • A Krisna-völgy "házi építészei"

  Szerintem nincs ember, aki még nem hallott a somogyvámosi Krisna-völgyről, ahol – egy 260 hektáros területen – mintegy százötvenen élnek. Aki még nem járt itt, el sem tudja képzelni, milyen is egy úgynevezett ökofalu, amelynek minden eleme a jó gazda szemléletét mutatja. Jáki András útépítő mérnököt, a Balaton-Út Kft. ügyvezető igazgatóját, a Krisna- tudatúak „házi építészét” kértem arra, mutassa be a Semmelrock burkolataival borított területet.

 • Máriapócs - Fő tér

  Legutóbb II. János Pál pápa magyarországi látogatásakor jártam Máriapócson, ahol a templom előtt tér már akkor megragadott. Ám 2008-ban a helyi önkormányzat – az 50 millió forintig terjedő város rehabilitációs program keretében – hozzálátott a templom előtti köztér megújításához.

 • Az Allée-t is Semmelrock térkövek veszik körbe

  Az Újbudai Városközpont, vagy ahogyan talán többen ismerik, az egykori Skála Áruház helyén épült Allee bevásárlóközpont és a Simplon lakóházak kivitelezésében kiemelten fontos szerep jutott a térkövezésnek. Az építkezés során összesen mintegy 6 ezer négyzetméternyi klinkertéglát és Umbriano követ használtak fel a Semmelrock kínálatából, és ez azt is jelenti, hogy az eddigi legnagyobb felületre került a cég Terca termékcsaládjából.

 • Gyula beváros

  Gyula lakossága 2008 óta gyönyörködhet a megújult Kossuth térben és belvárosban, amelynek harmonikus látványa nem kis részben a Semmelrock térköveinek is köszönhető. Az említett városrész rehabilitációjának vezető tervezőjével, a generálkivitelező Panda Pont Kft. munkatársával, Andaházy Lászlóval a projekt előzményeiről és a kivitelezésben használt anyagokról beszélgettem.